Zašto baš mi ?


Najveća prednost dolaska u našu ordinaciju je ta što će 9 od 10 ljudi, za samo 10 minuta kliničkog pregleda, dobiti točnu dijagnozu, a naravno iza toga i najbolju odgovarajuću terapiju.
Mi radimo preglede i terapije po protokolima najboljih svjetskih ortopeda koji se bave se ovim stvarima zadnjih 70 godina po Cyriax-ovom konceptu. Svaka metoda koju radimo je znanstveno provjerena na tisuće puta, nove metode liječenja su konstantno reevaluirane i nadograđivane da bi mi danas, nakon 70 godina rada par generacija najboljih svijetskih ortopeda, imali najbolje metode pregleda pacijenta a i najbolje usavršene tehnike liječenja.

 

Zašto baš mi ?

 

Kada pacijent kojega boli rame ode kod liječnika, često će dobiti dijagnozu”Bolno rame”. Takva dijagnoza je u najmanju ruku smiješna, jer ne govori pacijentu ništa novo, budući da on je u biti svjestan da ga boli rame!
Mi smo u u stanju kroz naš Cyriax koncept kliničkog pregleda tako dobro pregledati pacijenta da otkrijemo točno koja struktura iz ramena je oštećena(tetiva,burza,kapsula i sl.), te mu izaziva bol. To isto vrijedi za kralježnicu i svaki drugi zglob u tijelu. Bez ijednog radiološkog nalaza ili slike, samo isčitavajući pacijentove simptome!

To ćemo uraditi sa većom preciznošću nego neki drugi specijalist koji se koncentrira na radiološki nalaz, koji ga često odvede u krivom smjeru, budući da su radiološke slike često prepune asimptomatičnih promjena koje ne izazivaju bol.

 

Zašto baš mi ?

 

Takvim nesretnim slučajevima svjedočimo svakodnevno. Pacijenti s teniskim laktom čija bol odjekuje u prste bivaju upućujeni na operaciju vratne kralježnice; pacijentu koji pati od burzitisa kuka žele operirati donji dio leđa jer se bol manifestira u nogu i sl.
Možemo se pohvaliti da smo samo ove godine 4 pacijenta sklonili od operacije. To naravno i nije veliki broj pacijenata, ali ovdje samo govorimo o slučajevima koji su bili upućeni operirati totalno pogrešni zglob!!!

 

Kako je to moguće?

Previše se tumače radiološki nalazi, a malo pažnje se posvećuje simptoma pacijenta i samom pregledu.
Morate biti svijesni da magnetna rezonanca samo pokazuje anatomske promjene (od kojih je većina asimptomatična), te ne govori što je od tih anomalija točan uzrok boli. Magnetna rezonanca sama od sebe ne zaokruži crvenim kružićem strukturu koja izaziva bol kao što neki misle, nego radiolog sukladno svojoj interpretaciji govori što anatomski nije standardno. Što su pacijenti stariji, broj lažno pozitivnih anomalija se povećava te stvara još veću zbrku!

 

Zašto baš mi ?

 

Radiološki snimak mora korelirati s pacijentovim simptomima, inače je bezvrijedan. Problem mnogih specijalista koji podignu sliku u zrak da vide što je problem, što neznaju koja povreda će manifestirati koje simptome. Svaka povreda dati će različite simptome, a mi smo naučeni da odgonetnemo pravo stanje unutra, čitajući simptome koji se manifestiraju vani.

Ukoliko imate bol duž cijele ruke, a uslikali ste magnetnu rezonancu vrata, vaša bol i dalje može dolaziti iz ramena, mada je nalaz vratne kralježnice isčitao mozda 5-6 promjena . A recimo da je problem jeste u vratu, koja od tih 6 promjena je krivac??
Jedino kvalitetan klinički pregled može pronaći krivca za vaše bolove. Tek nakon toga se može govoriti o najboljoj terapiji.

Statistički mi radimo kombinacije terapija koje imaju najveću šansu da Vam pomognu, te rijetko koji pacijent odlazi od nas da mu ne pomognemo, a da mu netko drugi može pomoći. S druge strane, obratne situacije su naša svakodnevnica. Što se tiče kralježnice naše terapije su manipulacije, ekstenzomat (stol za rastezanje) ili epiduralna anestezija. S tim terapijama u stanju smo riešiti preko 90% ljudi koji nas kontaktiraju. Takav potencijal i takvu kombinaciju terapija nema niti jedna druga ordinacija, pa čak niti bolnica!!! Vidimo se!