Bol u vratu


Budući da smo ustanova posebno specijalizirana za rješavanje boli u vratu, pročitajte sljedeći tekst da bi razumjeli samu bit problema i najčešće zablude oko istog.

 

MEHANIZAM NASTANKA BOLI

Znanstveno je dokazano da je bol u vratu, u preko 90% slučajeva, posljedica protruzije diska. Pomaknuti dio diska, pritišće ovojnicu kralježnične moždine, te s time nastaje bol koja može odjekivati u trapeziusu, oko lopatica ili u ruci. (Slika1) Glavobolja je često prisutna, bolovi u ruci, trnci, te čak i mantanje, mada je mantanje dosta rjeđe uzrokovano iz vrata.

Bol u vratu | pomjeranje_diska

Slika 1 : prikazuje pomjeranje diska prema natrag, te pritisak na kralježničnu moždinu kroz ligament

NAJČEŠĆA ZABLUDA

Budući da se bol često osjeti pored ili iznad lopatice, pacijent ima krivi osjećaj da je to bolno mjesto uzrok ili epicenter problema. Međutim, to nije tako! Uzrok problema je protruzija diska u vratu, dok je bolno mjesto (lopatica, trapezius, rame, glava, čak i prsa) samo mjesto odjekivanja boli (referentna bol). Mjesta referentne boli iz vrata mozete vidjeti na slici 2.

Često nedovoljno obrazovani teraputi ili maseri posvećuju svoju pažnju tim nebitnim bolnim točkama, a masiranjem tih mjesta zanemaruju mjesto uzroka problema. Sva bolnost ili napetost u ramenima, u trapeziusu ili oko lopatica je sekundarnog (posljedičnog) karaktera!!!

Bol u vratu | vratna_kraljeznica

Slika 2 : pokazuje potencijalne lokacije gdje se bol može prenositi iz vratne kralježnice

KAKO RIJEŠITI PROBLEM

U Fizioterapiji Susac, masaže ili fizikalne terapije kao sredstvo za riješavanje ove boli ne koristimo.

Mi prakticiramo reducirati protruziju sa Cyriax (sirijaks) manipulacijama.
Nakon par naših manipulacija, mi smanjujemo ili u potpunosti rješavamo protruziju diska, vraćajući disk u njegovo ležiste. Kao posljedica toga, nestaje bol u vratu, napetost i ograničenje pokretljivosti vratne kralježnice. Potrebno je svega nekoliko tretmana(najčešće2-4 tretmana).

Bez ikakve lažne skromnosti, možemo reći da posjedujemo najsuperiorniju metodu koja će Vam pomoći iako mnoge druge terapije to nisu mogle.(Slika 3) Često ni dugotrajnost postojanja problema, nije prepreka ozdravljenju. Neki naši pacijenti nakon 5-10 godina konstantnih bolova, osjetili su totalno poboljšanje!
Slika 3 prikazuje jednu vrstu Cyriax manipulacija

Cyriax manipulacija

 
Slika 3 : prikazuje jednu vrstu Cyriax manipulacija

ZNANSTVENA POZADINA MANUALNIH MANIPULACIJA

Jedino Cyriax manipulacije djeluju na protruziju diska, te smanjujući ju- smanjuju bol u vratu. Manipulacije su dosta snažne, ali potpuno bezbolne i sigurne. Posljedica su dugogodišnjeg iskustva i rada jednog od najboljih liječnika za kralježnicu, engleskog ortopeda James H. Cyriaxa.
On je uveo manipulacije u svijet medicine, te su ovo službeno medicinske manipulacije. Najviše novih otkrića o kralježnici, može se pripisati upravo njemu. Mnogi znanstveni radovi i publikacije potvrđuju ono sto govorimo.

Upravo je Cyriax dokazao da mehanizam protruzije koja pritišće ovojnicu kralježnične moždine je stvarni problem u većini slučajeva na kralježnici, a ne kojekakve upale mišića, istegnuće ligamenata, miogeloze, skolioze ili sl. Time je pobio dotadašnja uvjerenja i teorije, kako je tobože došlo do nekakve upale mekih tkiva. Nažalost, neki to ni danas nisu prihvatili!

Problem je mehanički, stoga zahtjeva mehaničku terapiju!!

 

SIGURNOST CYRIAX MANIPULACIJA

Često netko neuk po pitanju manipulacija, ima potrebu naglasiti mogućnost povrede ili smrtnog ishoda. Milioni Cyriax manipulacija su odrađeni u zadnjih 60 godina, bez ijednog smrtnog slučaja!! Iako manipulacije izgledaju opasne, u 40 godina rada doktor J. Cyriax nije imao niti jedan incident!!!

Smrtnost iza kiroptraktičarskih manipulacija (koje su neefikasne, a mnogo opasnije od naših) iznosi 1:10 000 000. Smrtnost iza košarke, hrvanja ili sl. aktivnosti je deseterostruko veća!!! Smrtnost od liječničke pogreške, davanjem pogrešnog lijeka je mnogo veća!!!

 

OPASNOST NEMANIPULIRANJA

Ukoliko ste doživjeli prometnu nesreću ili bilo kakav nezgodan trzaj, imate pomjeren disk, tendencija je da ćete s godinama imati više bolova u vratu ukoliko se disk ne vrati. Dorzocentralne protruzije koje daju bolove u obje ili samo jednu lopaticu, ne pokazuju znakove spontanog samoreduciranja(prolaska sam od sebe).

Daljnje pomjeranje diska natrag ,može pritisnuti kralježničnu moždinu, te će se pojaviti simptomi trnjenja ruku i nogu te slabost u ekstremitetima.

S punom odgovornošću tvrdimo, opasnost ne-manipuliranja je jako velika!!!

 

ZAKLJUČAK

Ljepota Cyriaxova pristupa i dijagnostike, leži u tome što nakon pregleda možemo ustanoviti jeste li pravi pacijent za manipulaciju ili ne. Ukoliko netko ima neki problem koji nije za manipulaciju, nakon pregleda to možemo ustanoviti kroz njegove simptome. Vise o ovoj temi možete vidjeti na našem youtube klipu     https://www.youtube.com/watch?v=Ze47Y493SIw
Nazovite nas ili nas kontaktirajte putem interneta (klikni ovdje), dogovorite pregled i riješite Vašu bol u vratu.