Bol u ramenu


Za dijagnosticirati pravi uzrok bol u ramenu, potrebno je dobro kliničko rezoniranje. Kliničko rezoniranje predstavlja dolazak do dijagnoze kroz iščitavanje simptoma.

Niti jedan zglob u ljudskom tjelu ne bude tako često pogrešno dijagnosticiran i tretiran pod pogrešnom dijagnozom, jer se tijekom pregleda više vremena posveti radiološkoj slici nego pacijentovim simptomima.

 

NAJČEŠĆE ZABLUDE

Svi su čuli za kalcifikat(pijesak) u ramenenu kojega radiolog otkrije preko rendgen snimke, te potom svi  taj isti kalcifikat optuže za sami uzrok boli. U većini slučajeva zaključak je pogrešan, jer kalcifikat je najčešće asimptomatičan!!

Bol u ramenu

Slika 1 pokazuje kalcifikat na tetivi supraspinatusa (najčešće kalcifikat nije uzrok boli)

 

Magnetna rezonanca ramena otkrije minimalno 5 anatomskih promjena, te opet neznamo iz koje strukture bol dolazi. Ona ne govori što je uzrok boli, nego samo pokazuje anatomske promjene koje vjerovatno postoje i na drugom ramenu koje ne boli!!

 

NETOČNE DIJAGNOZE (bol u ramenu)

Liječnici često znaju postaviti dijagnozu ” impigment-a”(uklještenja), koja opet ne govori uzrok problema niti što je se točno uklještilo.  Ekvivalent tomu bi bio da odvezete auto automehaničaru, te da on kaže da je se nesto pokvarilo?!

Liječenje svakog bolnog ramena stavljanjem elektroterapije pod dijagnozom “smrznutog ramena” davno je prevaziđeno. Ili barem bi trebalo biti.

 

KAKO POSTAVITI PRAVU DIJAGNOZU

Mi u našoj ordinaciji kroz Cyriax kliničko rezoniranje, za 10minuta, uz pomoć pregleda i funkcionalnih testova, doći ćemo do validne dijagnoze(uzroka problema) u 9 od 10 slučajeva. Sjećam se jedne pacijentice koja je imala neobičnu bol u nozi, za koju nije znala je li iz leđa ili iz noge.

Rekao sam joj da ćemo mi to uskoro saznati. Pošto nije imala niti jedan radiološki nalaz, upitala me je kako to mislim postići?? Rekao sam joj da ćemo opteretiti kuk, pa ćemo potom opteretiti leđa, te ćemo vidjeti koje od to dvoje izaziva simtome. Ovo je naravno pojednostavljeno objašnjeno,ali princip je točan.

Da bi razlučili da je je bol u nadlaktici iz vrata ili iz ramena, potrebno  je “opteretiti”(testirati) i vrat i rame, te vidjeti koje od to dvoje izaziva simtome. Kad zaključimo da je problem rame, moramo “opteretiti” svaku strukturu iz ramena, da vidimo koja točno struktura tkiva je uzrok boli.

Prava dijagnoza je bitna jer  se svaka ozljeda  liječi na različit način. (kasnije u tekstu biti će objašnjeni načini liječenja svake ozljede).

Npr. Upala tetive supraspinatusa dati će određene simptome, akutni subdeltoidni bursitis skroz druge simptome, neka treća ozljeda treće simptome itd.  Samo precizna dijagnostika, iznjedrit će najbolju terapije te najbrži oporavak.

 

NAJČEŠĆI PROBLEMI

1.Upale tetiva (tendinitisi)

Tetiva m.supraspinatusa najčešći je uzrok boli. Sljede je jos dvije tetive rotatorne manžete, a svaka daje posebne simptome i posebne smetnje za pacijenta. Netko nemože podići ruku bočno, netko ne može uraditi unutarnju ili vanjsku rotaciju. Na pregledu to je jako lagano diferencirati, te započeti s tretmanima. Tretmani za tendinitise su transvezalne frikcije upalnih mjesta. Vidljivo na slici ispod.

 

Bol u ramenu

Slika 2 prikazuje transverzalnu frikciju tetive supraspinatusa

 

2.Burzitisi

Burze su male sluzne vrećice u ramenu, koje se mogu upaliti usljed preopterećenja ili čak I bez njega. Postoji par oblika subdeltoidnog burzitisa u ramenu, neki od njih ne pokazuju tendenciju spontanog prolaska, te mogu potrajati po 5 godina.  Burzitisi često daju bol koja je prisutna čak i u mirovanju, mada je to moguće i kod većih ozljeda tetiva. Tretman je infiltracija anestetika u kombinaciji sa kortikosterodiom direktno u burzu. Ukoliko se napipa bol ispod deltoidnog(ramenog)mišića, infiltracija lijeka ide u tu bolnu točku.Ukoliko bolne točne nema, problem je u dijelu burze  ispod akromiona, te se mora infiltrirati lijek u to mjesto. Vidljivo na slici ispod.

 

Bol u ramenu

Slika 3 prikazuje infiltriranje lijeka u subdeltoidnu burzu(subakromialni dio)

Ovo je jos jedan razlog zasto dijagnostika mora biti precizna, jer u slučajevima burzitisa elektroterapija nedaje nikakve rezultate, štoviše ih pogoršava.

 

3.Smrznuto rame

Gore smo naveli da je ova dijagnoza prezastupljena u svakodnoj dijagnostici ramena. Iako burzitisi I upale tetiva zauzimaju preko 90% svih ramenih problema, smrznuto rame isto je moguće. Iz nekog razloga rame se smrzne, te tako ostane čak i do 2 godine. Nije svaka nemogućnost podizanja ruke smrznuto rame. Postoji striktan obrazac pokreta koji mora biti ograničen da bi dijagnoza bila potvrđena.

Bol se može spustati čak i do šake, bol može biti prisutna i u mirovanju te spavanje na aficiranoj strani može biti nemoguće.

Ovisno u kojoj je fazi (faza 1,2 ili 3), tretmani mogu biti ili istezanje zglobne kapsule, ili pak inekcija kortikosteroida direktno u interartikularni prostor(zglob).

Kod starijih ljudi imamo osteoarthritis, starački zglob koji je istrošen. Kod ovoga tipa promjene su uglavnom ireverzibilne, ali infiltracija kortikosteroida može biti dobra solucija.

Postoje jos određene ozljede ostalih struktura u ramenu, ali oni zauzimaju dosta malen razloga bolnog ramena.

 

ZAKLJUČAK

Rame je jako specifičan zglob sa jako širokom lepezom raznih ozljeda ili upalnih stanja, te se mora specifično tretirati.

Tretiranje svakog pacijenta  elektroterapijom u kombinaciji sa primitivnim vježbama sa štapom, pokazuje jedan nazadan pristup, te je eklatantan primjer neznanja onoga koji liječi pacijenta, te govori mnogo o nerazumjevanju uzroka problema!!

Obratite nam se s punim povjerenjem, te bez čekanja i bespotrebnih radioloških pretraga pronaći ćemo “krivca” za bol u ramenu.