Ekstenzomat


EKSTENZOMAT- STOL ZA RASTEZANJE KRALJEŽNICE

Ni jedan uređaju u fizioterapiji nije tako hvaljen koliko stol za rastezanje kralježnice, tj. ekstenzomat. Razlog tome je što ekstenzomat pomaže često u slučajevima gdje ostale terapije ne pomažu, te mnoge pacijente skloni s operacijskog stola.

Budući da smo ustanova koja se na ovim prostorima na najprofesionalniji način bavi problemima kralježnice, u ovome  tekstu  otkrit ćemo istine i zablude u vezi ekstenzomata.

 

Ekstenzomat-stol za rastezanje

Ekstenzomat-stol za rastezanje

 

Istine i zablude u vezi ekstenzomata.

Radi se o rastezanju kralježnice, uglavnom kontinuiranom silom, s ciljem da se rastave zglobovi oko diska i  s time smanji pritisak na sami disk i njegovu jezgru, koja je protrudirala i pravi pritisak na ovojnicu kralježnične moždine ili živac.

Mnogi pacijenti misle da je živac pritisnut vertikalno (izmedju dva kralješka), te će tijekom terapije ekstenzomatom  bol odmah popustiti, no to nije tako. Pritisak živca se dogodio u horizontalnom smjeru, jer je disk koji se nalazi  izmedju dva kralješka protrudirao natrag  (nabubrio, raširio se).

 

Protruzija diska pritišće kralježničnu moždinu

Protruzija diska pritišće kralježničnu moždinu

 

Što se dogodi s nogometnom loptom na kojoj netko dugo sjedi?

Umjesto prvobitnog oblika, poprimi jajoliki oblik, te se raširi. Taj princip širenja prema natrag, imamo s diskusom koji je konstantno opterećen velikim silama (dugotrajno sjedenje, pregeti rad u vrtu, svaki položaj u kojemu je osoba dugotrajno savijena naprijed).

Kralježnica je uvijek u opasnosti kada se izgubi prirodna lordoza (zakrivljenje) donjeg dijela kralježnice. Sljedeća slika jasno će objasniti što se događa s diskom ukoliko je osoba dugotrajno savijena naprijed i ukoliko je lordoza izgubljena. Jednostavnim riječnikom rečeno, možemo reći da se disk “napuhao” prema natrag,  što se jasno vidi na lijevoj strani  na donjoj slici.

 Loš položaj tijela , uzrokuje diskus herniju(protruziju)

Loš položaj tijela , uzrokuje diskus herniju(protruziju)

 

Postavlja se pitanje što je u tome slučaju funkcija ekstenzomata?

Njegova funkcija je prvenstveno da kontuiranom trakcijom rastavi kralješke koji su zbili disk, te time napravi mjesta da se protruzija, koja je inače meka poput želatine, vrati u svoje mjesto. Nakon što disk izgubi svoju neprirodnu izbočinu koja je pritiskala živac, bol i ostali problem nestaju.