Križobolja


 

Bol u leđima (križobolja) je najčešći problem s kojim se susreću fizioterapeuti. Svaka osoba tijekom svog života barem jednom pretrpi lakši ili teži oblik boli u leđima. U najvećem broju slučajeva radi se o mehaničkoj ozljedi kralježnice, odnosno o protruziji diska, koja se najčešće dogodi prilikom dizanja velikog tereta , kod nezgodnog pokreta ili dugotrajnih loših položaja (sjedenje, stajanje, čučanje i sl.).

Protruzija diska iritira živčane korijene ili kralježničnu moždinu, te stvara bol u donjem dijelu leđa, u mišićima stražnjice, prepona ili pak u nogama. Osim boli, mogu biti prisutni i ovi simptomi: ograničenost pokreta (naročito savijanje prema naprijed), nemogućnost dugotrajnog sjedenja, visok tonus leđnih mišića, otežano hodanje i dugotrajnije stajanje. Križobolja je svojstvena ljudima koji intenzivnije rade fizičke poslove i starijim osobama, mada često i mlađe i neaktivnije osobe mogu imati probleme s donjim dijelom kralježnice.
Sličan primjer imamo ovdje, kao i u vratnoj kralježnici. Često suviše jak tonus mišića leđa, predstavlja se pacijentu kao uzrok problema. Međutim, taj prevelik tonus je posljedica koja nestaje par sati nakon što se pravi problem sanira. Pravi uzrok boli u leđima je uglavnom protruzija diska jer pritišće senzibilne strukture koje ne bi trebala pritiskati.
 
Postavlja se pitanje: hoće li tretiranje posljedice (hipertonusa) masažom ili fizikalnim terapijama smanjiti bol u leđima? Malo je vjerovatno!!!
Postoje dvije metode koje mogu mehanički pomaknuti protruziju nazad i time riješiti problem, a obje te terapije vršimo u našoj ordinaciji.
Prva od tih metoda su Cyriax manipulacije, dok je druga metoda stol za rastezanje (ekstenzomat). Prilikom pregleda nastojimo ustanoviti za koju je vrstu terapije pacijent pogodniji, jer to ovisi od mnogo sitnih faktora, a predstavlja najdelikatniji dio procjene i našeg posla.
 
Postoje nedovoljno školovani terapeuti koji u neznanju, svakog pacijenta koji im dodje stavljaju na stol za rastezanje(ekstenzomat), što nije ispravno. S druge strane još je izraženiji problem i postojanje raznih samoprozvanih kiropraktičara i manipulatora, koji su tijekom svoga života naučili 2-3 manipulacije, pa svakom svom pacijentu izvode tih par postupaka, dovodeći ga pritom u opasnost da još pojačaju njegovu bol u leđima! Uglavnom nisu svjesni što rade, te što točno “popravljaju”. Ne prepuštajte se u ruke svakomu!!!

Naše Cyriax manipulacije

Postoje indikacije i kontraindikacije za Cyriax manipulacije koje mi radimo, te točno znamo kada se rade, a kada ne. Postoji točan redosljed izvođenja manipulacija; različit je u slučaju pozitivnog rezultata ili kada rezultata nema. Postoji cijeli redosljed i algoritam po kojem se rade i one su dio medicinske znanosti. Njihova efikasnost, sigurnost i znanstveni background je potvrđen mnogim znanstvenim radovima.

 

Stol za rastezanje (ekstenzomat)

Iako se ovome uređaju često pripisuju nadnaravne sposobnosti za izlječenje, iz razloga što mnoge pacijente skloni s operacijskog stola, neki pacijenti i nisu za njega. Postoje strogi kriteriji koji pacijenti su pogodni za ekstenzomat, a koji ne. Kroz naš Cyriax koncept kliničkog rezoniranja, s velikom preciznošću, mi smo u stanju to odrediti. Često je ovaj uređaj posljednja šansa za izbjegavanje operacije.

 

3.metoda –Epiduralna anestezija

Ukoliko ne pomogne niti jedna od prethodne dvije metode, može se pristupiti epiduralnoj anesteziji koju u našoj ordinaciji odrađuje tim visokokvalificiranih liječnika. Anesteziranje boli indicirano je onda kada se mehanički protruzija ne može vratiti, a bol bi po svim prilikama trebala potrajati barem 6-12 mjeseci. Kroz 2-3 injekcije koje se bezbolno daju u kralježnični kanal, anesteziraju se bolne strukture, te bol nestaje. Ova terapija je u svijetu postala zamjena za operacijsko liječenje, koje je često podložno recidivima i nedovoljno uspješno riješava sami problem, ostavljajući gomilu nezadovoljnih i radno nesposobnih ljudi.
Spinalna epiduralna anestezija je odličan način kako izbjeći operaciju!!!