Išijas


Razlika između  išijasa i križobolje je u tome što kod križobolje imamo bol u leđima, dok kod išijasa ta bol može biti u leđima i nozi, ili čak samo u nozi. Patološki gledajući,  uzrok je isti, a to je protruzija diska. Anatomski gledano, kod išijasa je protruzija više lateralno, tj.pomaknuta je u lijevu ili desnu stranu, te pritišće živčani korijen koji izlazi iz kralježnične moždine, a ne samo moždinu kao što je slučaj kod križobolje (boli u leđima, lumbago).  Vidljivo na slici ispod.

 

isijas

 

Išijas obično počinje kao križobolja. Osoba ima bolove u leđima, koji traju neko vrijeme i potom se nešto dogodi i bol pođe silaziti u nogu. Protruzija koja je bila u centru,  djelovanjem različitih sila na kralježnicu, pomakne se lijevo ili desno. Imamo bol u lumbalnom dijelu kralježnice, koja se spušta prema periferiji. Nekada se ta bol u nozi može zadržati samo dva tjedna i povuče se. Ukoliko se bol pođe spuštati sve niže  i niže, Vaše stanje se pogoršava. Ukoliko je bol došla do prstiju, vrlo je vjerovatno da će bol potrajati od 3-12mjeseci.

Nekada bol može početi u nozi ili u mišiću stražnjice, a da se u leđima nikako ne osjeti. To se obično dogodi kod mlađih pacijenata.

Ovisno od korjena koji je pogođen, bol se može manifestirati na više načina, kao što možete vidjeti na slici.

 

isijas

 

Nastranu  narodno vjerovanje da je dobro kad bol dolazi do prstiju, jer će tobože “kroz prste izaći”, to je negativan razvoj bolesti. Svaka periferizacija boli jako je negativan znak!

Ukoliko se pojave trnci u nozi ili u prstima, to je znak jače protruzije(hernije diska). Ukoliko je pak došlo do gubitka snage ili osjeta, to je znak još jačeg išijasa!

Prilikom sumnjanja na išijas, nužno je pregledai i kuk, budući da se artroza kuka, ili pak bursitis u kuku, može maskirati  te imati iste simptome kao išijas.

Terapija kod išijasa je uglavnom ekstenzomat, tj.uredjaj za rastezanje kralježnice. Sve ostale terapije kao što su masaže, fizikalne terapije, vježbe itd.nemaju neki značajan uspijeh, te su čisti gubitak vremena. Opet ponavljamo, kao i u slučaju boli u leđima(križobolje); uzrok problema mehaničke je prirode i zahtjeva mehaničku terapiju!! Jedine dvije mehaničke terapije su ekstenzomat i manipulacije.

Važno je naglasiti važnost što ranijeg početka liječenja išijasa ekstenzomatom, što kod križobolje i nije toliko važno. Obično će terapije ekstenzomatom dati dobar rezultat, najčešće se odradi 5-10 tretmana kroz 2 tjedna. Iza tretmana preporučeno je odmarati se u ležećem položaju ili laganoj šetnji barem 1-2h,  bez sjedenja i dugotrajnog stajanja u mjestu.