Bol u peti i stopalu


 

Iritantna sjevajuća bol na prednjem donjem rubu pete upućuje na plantarni fascistis. To je stanje upale plantarne fascije, odnosno dugog ligamenta stopala, koji se proteže od pete do prstiju i tvori svod stopala. Prevelika sportska aktivnost, velika tjelesna masa, neadekvatna obuća ili pak skraćeni mišići stražnje strane potkoljenice samo su neki od predispozirajućih faktora za razvoj ove bolesti. Osim na području pete, bol može isijavati i prema naprijed i unutra.

Najčešće se pacijenti žale na bol unutra nakon što urade prve korake. Bol često brzo prođe, ali se u tijeku dana nakon dugo aktivnosti može opet osjetiti. Ovaj sindrom svojstven je sportašima, naročito onima od kojih se zahtjevaju visoki skokovi. Prilikom kontinuiranih skokova i doskoka plantarna fascija biva iziritirana, te tu nastaju prvi problemi. Prilikom osjećanja prvih bolova, potrebno je napraviti pauzu od sportskih aktivnosti, te bolno mjesto par puta dnevno ledirati po nekoliko minuta. Ukoliko se ne izliječi taj prvi stadij, a sportske aktivnosti se nastave, može se razviti kronični plantarni fascitis. U kliničkoj slici tada nalazimo bolove prilikom i najmanjih kretnji. Ultrazvuk, magnet i laser zauzimaju središnje mjesto u liječenju ovog sindroma koji zna izazvati dugo izbivanje van sportskih terena ili pak radnog mjesta.

Osim fizikalne terapije, velika važnost se pridaje postepenom vraćanju u trenažni proces i uklanjanje predispozirajućih faktora koji su i doveli do ovog stanja.