Ozljede mišića


 

Mišići su aktivni pokretači tijela, te bilo kakve promjene ili oštećenja na njima imaju za posljedicu otežane kretnje. Ozljede mišića najčešće se događaju u prevelikim sportskim aktivnostima. S obzirom na vrstu ozljede mišića imamo:

ozljede misica

Kontuzija mišića

Kontuzija (nagnječenje)

To je vrsta ozljede koja nastaje udarcem u mišić. Ovisno o jačini udarca, imamo površnu i duboku kontuziju. Na mjestu nagnječenja nastaje hematom koji je obično vidljiv. Ostali simptomi su bol, oteklina te ograničenost pokreta koja izaziva smetnje, te sprječava obavljanje raznih sportskih aktivnosti.

Istegnuće ili distenzija

Predstavlja preveliko istegnuće mišićnih vlakana koje se dogodi usljed neke nezgode. Manji dio mišićnih vlakana popuca, no ne u toj mjeri kao kod rupture mišića. Ovo stanje predstavlja srednji stadij između normalnog istezanja mišića i totalne rupture (pucanja) mišića. Dolazi do malog krvarenja i oticanja unutrar mišića. Smetnje se javljaju prvih nekoliko dana, a ukoliko broj puknutih mišićnih vlakana nije velik,  ovaj tip ozljede prođe sam od sebe.

Ruptura mišića

Događa se najčešće u maksimalnoj kontrakciji mišića, prilikom čega dolazi do pucanja većeg broja mišićnih vlakana koja jednostavno ne izdrže preveliki pritisak. Ukoliko se radi o donjim ekstremitetima, otežano je hodanje ili bilo koja teža aktivnost. Ograničene su aktivne, a ponekad i pasivne kretnje u zglobu, te su prisutne oteklina i hematom. Ukoliko postoji bol u mirovanju, možemo posumnjati na viši stupanj rupture koja znači i dulji period oporavka

U početku je potrebno što prije staviti hladan oblog ili izledirati bolno mjesto. Poslije toga potrebno je elastičnim zavojem zaviti mišić, te time spriječiti širenje upale. Prilikom sjedenja treba držati nogu podignutu na uzvišen položaj.

Liječenje se zasniva na mirovanju, fizikalnoj terapiji te polaganom i postepenom vraćanju u trenažni proces.